Kajakkpadling og sikkerhet

Foto: Audun Finstad

TEKST OG FOTO: AUDUN FINSTAD

Noen synes at kajakkpadling kan virke litt skummelt. Men det er vel med dette som med så mye annet. Det kan være risikabelt hvis man tar sjanser eller ikke vet hva man gjør. Men veldig trygt hvis man har litt fokus på sikkerhet.

Det som i utgangspunktet anses som viktig for sikkerhet i kajakk er kurs og opplæring. Men med økte ferdigheter flyttes grensene for hva som ansees som sikker padling. Dette er i og for seg ganske vesentlig for opplevelsen av kajakkpadlingen, men etter hvert som grensene flyttes vil man møte nye utfordringer. Noe av det viktigste for forståelse av sikkerhet, enten man er helt nybegynner eller svært erfaren, er nok å kunne identifisere de ”gråsonene” hvor sannsynligheten for at noe uønsket kan skje øker, samtidig som man ikke kan være sikker på hva utfallet av en slik hendelse vil bli.

Det er mange forskjellige ting som kan være med på å bestemme hvor grensen går for sikker padling. Strøm, vær og vind, vanntemperatur, bekledning, kommunikasjonsmuligheter, ferdigheter, andre båter, utstyr osv. Jo mer erfaring man har, jo bedre kan man vurdere dette. Og omvendt. Jo mindre erfaring man har, jo vanskeligere er det å forstå den samlede betydningen av slike forhold. Så jo mindre erfaring, jo større sikkerhetsmarginer bør man egentlig ha for å være sikker på at man er på den sikre siden.

Det er enkelte ting som ofte går igjen når det gjelder kajakkulykker. Og det er at man padler alene, vannet er kaldt, man befinner seg i et utsatt område og/eller blir overrasket av uventede vindforhold eller bølger.

Det man kan gjøre er å stille seg noen ganske enkle spørsmål: Hva sier værmeldingen? Hvis jeg velter ett eller annet sted på den strekningen jeg tenker å padle, kan jeg være sikker på at jeg kommer meg på rett kjøl i kajakken igjen? Eller vil jeg på en eller annen måte kunne komme meg i land? Eventuelt, hvor lenge kan jeg ligge i vannet før jeg blir nedkjølt? Vil jeg på noen måte kunne kommunisere med omverdenen?

Noe som øker sikkerheten ganske mye er å padle sammen med andre. Da vil man under de fleste normale forhold kunne hjelpe hverandre ganske raskt. Men også i grupper kan det være lett å lure seg selv. Hvis forholdene først skulle bli slik at noen får problemer og velter så kan det bli enda vanskeligere for de andre å redde dem. Det verste som kan skje på en tur er at alle blir liggende i vannet uten å greie egenredning. Hvis derimot noen i en gruppe er vant til krevende forhold og har en sikker rulle, så øker dette sikkerheten betydelig. Jo flere erfarne som er med i en gruppe, jo større blir sikkerheten for alle i gruppa. Andre ting som har stor betydning er bruk av tørrdrakt hvis vanntemperaturen tilsier behovet for det, en vannsikret mobiltelefon eller VHF-radio, en GPS eller kart og kompass. Redningsvest er obligatorisk men for mange vil en lensepumpe og en årepose være viktig også.

Dette med sikkerhet kan gjerne deles inn i tre kategorier. Den første kategorien kan være teoretisk kunnskap om alt fra lover og regler til førstehjelp og hvordan nedkjøling virker på kroppen. Det neste kan være planlegging av turer. Både erfaring, lokalkjennskap og kjennskap til vær og vind vil være nyttig i en slik sammenheng. Det ligger en god del informasjon om slike ting på nettet. Den siste kategorien handler om å trene opp ferdighetene. Og betydningen av dette tror jeg ofte kan være litt undervurdert. Første gang man setter seg i en kajakk vil det å balansere i kajakken være noe nytt. Bevegelsene går ikke helt automatisk. Det tar imidlertid ikke lang tid før dette begynner å gå av seg selv. Men i det øyeblikk bølgene begynner å bevege kajakken vil man måtte øve inn nye bevegelsesmønster. Og etter hvert som forholdene forandrer seg må man tilpasse bevegelsene på stadig nye måter. De fleste lærer dette veldig fort. Men for at man skal utvikle seg videre må man trene litt. Og spesielt er det viktig å øve litt på de vanlige redningsteknikkene.

Etter litt trening i passende bølger under ellers sikre forhold vil man statistisk sett velte langt sjeldnere, og dette øker sikkerheten. Og så vil man få en bedre forståelse av hvor grensene går for å kunne gjennomføre vanlige redningsteknikker. Noen vil kanskje oppdage at de greier seg mye bedre i litt vind og bølger enn de trodde. Men når det gjelder praktisering av redningsøvelser under de samme forholdene så kan dette være vanskeligere. Det er noe man bør ha i bakhodet.

Mange blir litt skremt hvis man nevner ”kajakkrulla”. Og mange som har lært den sliter med teknikken. Men knapt noe annet gir større sikkerhet for en padler enn denne hvis man har lært den riktig. Hvis noen blir virkelig interessert i kajakkpadling så vil det helt sikkert være bryet verd og i hvert fall teste ut dette med å lære seg ”rulla”.

Etter litt sikkerhetstrening med kajakken blir man etter hvert mye mer avslappet. Med vest flyter man jo som en dupp. Er man anspent og stresset blir man gjerne ukonsentrert, stiv i kroppen og kanskje lettere andpusten. Hvis man er anspent så velter man mye lettere og er man kortpustet vil det føles som om man har mye dårligere tid i de sekundene man eventuelt har hodet under vann.

Når man får litt erfaring som kajakkpadler, så blir det med dette som det er for en erfaren fjellvandrer å gå i fjellet. Han sjekker været, velger seg en rute og tar høyde for det meste av det man kan oppleve i høyfjellet. Det blir en så naturlig del av turen at det nesten går automatisk. Og nesten alltid går turen ganske problemfritt. Slik er det med kajakkpadling også.

Foto: Audun Finstad

Skrevet av Axel Bjelke 29. mai 2016