Turreferat

Foto: Magareth Samnøy

Padlecamp på Lyngør Fyr 13. – 19. juli 2020.

Jeg, Irina, reiste ut på fyret søndag 12. juli som hyttevert på Turistforeningens Fyrvokterbolig.

Mandag kom de første padlecamperne. Da ble vi 9 stk som rigget oss til i huset og annekset. Felles middagen ble en enkel fiskesuppe med fiskeboller – og nystekte rundstykker til.

Tirsdag var vi på nærbutikken på Gjeving og handlet inn mer mat, og ikke minst iskrem. Desserten er alltid viktig på tur. Og her møtte vi neste deltaker til padlecampen. Dagens padletur gikk gjennom Lyngørsundet og videre på utsiden av Askerøya. Her kunne vi padle helt på utsiden på hjemveien igjen. Litt dønninger - men varmt og godt vær. På kvelden tok vi turen over til «Seilmakerens Frue» og hadde en flott middag. Svære og smaksrike porsjoner.

Onsdag padlet vi på innsiden av Askerøya, traff på 5 store seler som koste seg i sola, og så padlet vi inn sundet til Sandøya. Her gikk vi i land og hadde en lang spasertur. Satt i sola og spiste pølser og gulrotkake på Rangvalds pølsemakeri.  Sandøya har en vakker skjærgård på utsiden av øya som en av padlerne utforsket på egenhånd. Kveldsmaten besto av grillkjøtt, grønnsaker, poteter, saus - som med nok pepper - nesten ikke smakte brent i det hele tatt. Kvelden ble avsluttet nede på brygga ved båtbua med bål og solnedgang.

Torsdag var det også flott vær. 2 spreke damer tok padleturen rundt hele Sandøya, 2 stk tok det helt med ro hjemme i huset, 1 stk padler lekte seg i bølgene mot Risør. De andre nøt idyllen på Flatskjæra med soling og snorkling. Slappfiskene (den ene var undertegnende) som var hjemme ordnet med vaffelrøre. Og så hadde vi wienerpølser til middag ute på gårdsplassen. En padler reiste hjem - og en annen kom padlene ut for å være med oss resten av uka.

På fredag kom vinden. 3 av damene tok biltur til Risør for sightseeing og shopping. 2 av mannfolka valgte å ta padlefri denne dagen. 5 stk padlet avsted i vinden. Undertegnede smøg seg på innsiden av Risøya. Vi havnet inne i en bukt hvor vi spiste nistemat før det ble en flott topptur. Masse gode blåbær ble spist på veien. Vi endte på Hisåsen hvor vi så «den optiske telegraf» fra Napoleons-krigen. På veien ned igjen var vi på gjengrodde stier, vi badet i ferskvann, så ruiner fra gammelt utstyr som ble brukt til transport av isblokker, spiste mer blåbær og nydelige markjordbær. 2 stk nye deltakere sluttet seg til padlecampen vår. Og etter vi hadde vært innom Kjeholmen og skiftet, tok vi turen til Pers Brygge for pizza og øl. Her kjøpte vi også iskrem og jordbær som vi spiste ved langbordet «hjemme»

Lørdag var det 4 stk som satte nesen hjemover igjen. Bortsett fra undertegnende, som hadde noen hyttevert oppgaver å gjøre, satte de andre friskusene seg i kajakkene og var ute hele dagen i vind og gråvær. De kom glade og fornøyde tilbake og vi hadde den siste fellesmiddagen på kvelden. Heldigvis hadde de vært innom butikken på Lyngør og kjøpt mer iskrem og jordbær!

Søndag var det frokost - og så pakke sammen klær og utstyr. Vaske og rydde i alle etasjer. Plutselig var uka over. Noen reiste med jolle og kajakker på slep - og andre padlet hjemover. Da var det dags for å kjøre over sundet og fortøye Busteren. Og takke for meg i år igjen.OBS! På Lyngør skifter vær og vind fort. Turene ble planlagt samme dag da vi så hvordan forholdene var. Vi var veldig heldige siden det var rolige forhold da vi skulle gå ut- og i land igjen. En kajakkbrygge på Kjeholmen vil gjøre det betraktelig mye lettere for padlere å besøke Lyngør Fyr.                           Mvh Irina Nilsen

Skrevet av Nils Julian Krämer 3. august 2020