Turreferat: Kajakktur 10-12. juni 2016

Fjellsportgruppa arrangerte fellestur med Arendal kajakklubb fra Arendal til Risør. Det ble en fin tur i godt vær og bra med deltakere fra begge foreningene. Turen gikk både innaskjærs i beskytta farvann og på åpne strekk med litt bølger og bred horisont.

Foto: Trond-Inge Terjesen

Solen skinte fra en blå himmel da ni padlere gjorde seg klare til å dra på fellestur med Arendal Kajakklubb og Fjellsportgruppa i Aust-Agder. Da vi omsider hadde fått pakket alt ned i kajakkene la vi ut fra AKK’s klubbhus i Ormeviga og satte kursen ut Tromøysundet i lett medvind. Det var nesten ikke båttrafikk og temperaturen var perfekt for padling. Da vi kom til Buøya gikk vi under brua som forbinder øya med fastlandet og fortsatte mot Gartafjorden. Etter en liten runde rundt Klokkøya gikk vi i land på Skarsholmen. Der lå det en nyklippet gresslette som passet akkurat til vår ganske store lavvo. Da hadde vi padlet ca. 15 km i et ganske bedagelig tempo og det var ikke så mye igjen av kvelden da vi hadde spist kveldsmat.

Leirplass på Skarsholmen ved Tromøysundet.
Leirplass på Skarsholmen ved Tromøysundet. Foto: Trond-Inge Terjesen

Lørdags morgen stod vi opp kl 730. Etter at vi hadde spist pakket vi sammen og satte kajakkene på vannet. Vi hadde bestemte oss for å padle innaskjærs mot Strengereid og Vrangsund. Været var veldig fint og det var nesten ikke båter å se på vannet denne dagen heller. Årsaken var muligens noen fotballgreier. Etter et par timer passerte vi under broa ved Kilsund og nådde Paddelandet. Der er det en liten idyllisk strand som kalles Padda og her spiste lunsj. Vi så ingen padder men det stod en ganske interessant do der. Døren kunne ikke stenges innenifra og den åpnet seg automatisk helt av seg selv. Veien videre gikk ut Eikelandsfjorden. Vi rundet Tverrdalsøya og padlet på innsiden av Bukkholmen mot Snaresund. Luften var frisk og ofte kunne vi se bunnen langt under kajakken gjennom det klare sjøvannet.

Foto: Trond-Inge Terjesen

På nordsiden av Gjesøya, på Skutenes, tok vi dagens hovedrast. Her kokte vi kaffe og tok en lengre hvil. Deretter var det 4-5 km til Selviksund som danner begynnelsen på løpet som leder til Lyngørsundet. Selv om vannstanden var forholdsvis lav kom vi oss inn gjennom det grunne innløpet. Av en eller annen grunn synes jeg det er like spennende hver gang jeg padler her inn mot Lyngør. De gamle hvite husene, tangen i det grønne sjøvannet og sandbunnen gir meg assosiasjoner til seilskutetiden. Til sjølivet i hine hårde dager. Stedet har liksom en slags atmosfære. Men denne forsvinner så lett hvis det blir for mye trafikk og motordur. Da vi kom til Lyngør tok noen av oss turen innom en restaurant for å spise fiskesuppe. ”Den blå lanterne”, som tidligere var så kjent for sin dyre fiskesuppe er nedlagt, så disse har sikkert sett sitt snitt til å overta over dette litt eksklusive fiskesuppemarkedet. Noe jeg i hvert fall synes prisen kan indikere. Men suppa var etter sigende veldig god. Tre andre valgte å padle en runde rundt ved Lyngør fyr i stedet og de siste bare slappet av på fjellet ved sydspissen av Lyngør. Herfra var det bare et par kilometer bort til Risøya hvor vi skulle overnatte.

Selviksund ved Lyngør.
Selviksund ved Lyngør. Foto: Trond-Inge Terjesen

Vel fremme på Risøy kontaktet vi tilsynsvakten og fant oss et sted hvor vi kunne slå leir. Da hadde vi tilbakelagt rundt to og en halv mil i løpet av dagen. Et ganske godt stykke for de av oss som var forholdsvis nye padlere. Men med et moderat tempo og med mange pauser greide de fleste seg veldig bra. Det er gjerne på lørdagskvelden det blir spist mest god mat på slike helgeturer. Og denne turen var intet unntak. Vi tente opp grillene og alle koste seg med grillmat, snacks og mye annet. Ut på kvelden løyet vinden og stadig flere knott fikk den samme ideen som oss. De ville også ha seg et måltid. Så da gikk vi inn i den store lavoen og tilbrakte den siste timen der før vi la oss.

Grilling og avslappet stemning på Risøya.
Grilling og avslappet stemning på Risøya. Foto: Trond-Inge Terjesen

Søndag morgen var alle klare for en ny padledag. Denne dagen skulle vi krysse det åpne havstrekket utenfor Sild. Et strekk som er kjent for å kunne være litt skummelt. Vi var nok litt spent på hvordan forholdene var utaskjærs. Men siden vi hadde en lett bris fra nord, og det var forholdsvis tidlig på dagen, så var sjansene veldig gode for at det ikke var så mye bølger. Og slik var det også. Vi padlet rundt Sildodden i ganske tett formasjon og etter noe over en time gled vi inn gjennom de smale passasjene mellom øyene utenfor Fie. Derfra padlet vi over til den vestre stranda på Randvik og tok en lang pause i solskinnet. Her traff vi faktisk et par instruktører som arrangerte kajakkurs. Den ene av dem hadde et håp om at denne stranda etter hvert kunne bli et sted for padlere med muligheter for å telte.

Runding av Sildodden. Legg merke til Runes form for solskjerming, en mygghatt på sjøen!
Runding av Sildodden. Legg merke til Runes form for solskjerming, en mygghatt på sjøen! Foto: Trond-Inge Terjesen

Planen var opprinnelig at vi skulle padle inn Sørfjorden til Søndeled, men etter litt rådslagning bestemte vi oss for å ta en runde mellom øyene utenfor Risør og avslutte turen ved Krana i stedet. Som sagt, så gjort. Da vi hadde spist og slappet av litt dro vi videre i retning Stangholmen og padlet ut gjennom en smal passasje like ved Lakserenna. Da vi kom til Bremsundet valgte halve gruppa og padle over til Østerfjorden og inn mot Krana, som var turens endepunkt. De andre tok runden om Perleporten før de fulgte etter samme vei. Vi nådde Krana i god tid og noen tok seg til og med et bad. Da de som skulle hente oss ankom var alt klart til å lastes opp.

Hjertelig takk til Preben som laget programmet for turen. Han skulle ha vært turleder hvis han ikke hadde fått vondt i ryggen. Det var han som administrerte, hentet utstyr, gjorde innkjøp og ordnet med transport også. Vi håper at han kan stille til neste års fellestur. Og takk til alle dere andre som var med. Det ble en veldig hyggelig tur. 

Audun Finstad, turkoordinator for DNT fjellsport Aust-Agder

Skrevet av Axel Bjelke 17. juni 2016