Turreferat: Kajakkurs på Risøya juni 2016

Fjellsportgruppa arrangerte et grunnleggende kajakkurs for nybegynnere i slutten av juni. Kurset ble avholdt på Risøya i Tvedestrand, under stort sett fine forhold og med mange fornøyde deltakere.

Start fra stranda på Risøya.
Start fra stranda på Risøya. Foto: Audun Finstad

Lørdag 25. juni møttes èn instruktør - Rolf Aage Wildhagen, to assistenter - Tore og Audun og 11 deltakere til nybegynnerkurs i kajakkpadling på Risøya i Tvedestrand. Været var så bra som man kunne ønske seg. Vanntemperaturen var ikke så værst den heller. Og når det i tillegg var lite maneter så var forholdene ideelle.

Kursleder signaliserer samling i flåte.
Kursleder signaliserer samling i flåte. Foto: Axel Bjelke

Lørdagen ble kurset delt i to økter med en lunsj midt på dagen. Deltakerne lærte bl.a. entring av kajakken, forskjellige padletak, egenredning og kameratredning. Det enkelte opplevde som mest krevende var nok å velte med spruttrekk på.

Egenredning og evakuering av kajakk med spruttrekk.
Egenredning og evakuering av kajakk med spruttrekk. Foto: Audun Finstad

Noen av oss valgte å overnattet i telt på Risøy folkehøyskoles campingplass fra lørdag til søndag. Det ble satt opp en 14-manns lavvo som de fleste lå i. Om kvelden grillet vi og koste oss.

Da vi våknet søndag morgen regnet det. Men inne i den store lavoen var det tørt og fint. Da vi hadde spist og tatt på oss padleklær hadde regnet gitt seg og vi gikk til kajakkene for å begynne på den siste delen av kurset.

Denne dagen var det grått og litt vind men ganske bra temperatur. Dagen startet med en rundtur hvor deltakerne skulle repetere padletakene de hadde lært ved å padle tett inntil land langs alle kriker og kroker. Etter turen ble kurset avsluttet med repetisjon av redningsøvelser og litt om å komme seg ut og in av kajakken fra brygge og fjell.

Samling med instruktøren.
Samling med instruktøren. Foto: Audun Finstad
Kameratredning.
Kameratredning. Foto: Audun Finstad

Tror alle som fullførte var fornøyd selv om noen nok var litt slitne. Padling består av ganske uvante bevegelser. Det tar nok litt tid før man blir helt vant til dette. Men når man først kommer i gang er det en utrolig fin turaktivitet.

Audun Finstad, turkoordinator for DNT fjellsport Aust-Agder

Skrevet av Axel Bjelke 4. juli 2016