Turreferat: Kajakktur Risør-Kragerø 16-18. juni

Kajakktur Risør-Kragerø 16-18. juni.
Kajakktur Risør-Kragerø 16-18. juni. Foto: Unni Thorkildsen

En rundtur gjennom skjærgård, fjord og innlandsvann. Og en ganske lang bæring! Underveis fikk vi med oss fine kystperler, lyse sommerkvelder, knott og masse sol.

Vi var åtte padlere fra Arendal Kajakklubb, Risør Ro og Padleklubb og DNT fjellsport Aust-Agder som møttes ved ”Mudderbua”, RRPK’s klubbhus på krana, den 16. juni kl 17;00 for å dra på fellestur. Været var fantastisk og vi fikk snart pakket kajakkene og satt dem på vannet. Vi padlet de få kilometerne ut til ”Perleporten”, nord-øst i Risørskjærgården, som var målet for denne dagen. Dette var et ideelt startpunkt for turen videre neste dag. Her møtte vi foruten noe som ble antatt å være villsauer med horn, den niende turdeltageren. Vi trakk kajakkene i land og satte opp teltene. Så spiste vi og koste oss til solen gikk ned og vel så det.

Leirplass ved Perleporten i Risør.
Leirplass ved Perleporten i Risør. Foto: Anne Marie Mortensen

Siden padleetappen neste dag ikke var så veldig lang og værmeldingen var veldig god tok vi oss god tid lørdags morgen. Vi stakk til sjøss ved halv ti-tiden og padlet over mot Gjernes. Og fra Gjernes padlet vi videre innimellom alle øyene og holmene langs landet opp til Portør. Av og til merket vi noen lange lave dønningene som sèg inn mellom øyer og skjær men stort sett var det ganske stille hele veien. Da vi kom til Stangnes padlet vi inn en smal kile og gikk i land på svaberget for å ta en litt lengre pause i solskinnet.

Havpadling i rolig sjø.
Havpadling i rolig sjø. Foto: Olav Fismen
Lunsj ved Stangnes.
Lunsj ved Stangnes. Foto: Olav Fismen

Det er ikke så langt fra Stangnes til Portør og da vi kom dit var det fremdeles mye igjen av dagen. Vi diskuterte om vi skulle padle rett over mot Strømtangen og videre til Skjørsvika hvor vi skulle campe eller ta en liten ekstrarunde. Vi ble enige om å padle over til Østre Rauane og derfra opp gjennom Eidskilen. Deretter krysset over til Skjørsvikbukta og gikk i land ved et landsted som en av turdeltagerne disponerte. Der campet vi på plenen og hadde tilgang til alle fasiliteter. Kvelden ble tilbrakt på en terrasse med grilling og skravling. En utrolig fin kveld.

Middag på terrassen i Skjørsvika.
Middag på terrassen i Skjørsvika. Foto: Olav Fismen

Søndags morgen var vi litt tidligere oppe. Etter frokost pakket vi sammen og var på vannet ca 08;30. Ikke verst. Vi padlet langs land innover i Kilsfjorden på stille vann og svingte så inn Barlandskilen. Og der inne skulle vi ta den første bæreetappen. Ca fire hundre meter med noe stigning opp fra sjøen. Turkoordinator var veldig usikker på hvor lang tid denne bæringen ville ta men det gikk utrolig raskt. Kajakkene forsvant oppover mot Eidsvann nesten som raketter.

Eidsvann er det korteste av de to vannene som danner vannveien mellom Kilsfjorden og Gjernes. Helt siden vikingetiden, og kanskje enda tidligere har disse blitt brukt for båttransport. Vannene er omkranset furukledde åser og bratte fjell. Ofte sees rovfugler som hekker i fjellsidene. Strekningen har et visst villmarkspreg. På overbæringen mellom Eidsvann og Leivann møtte vi et par padlere fra Lillesand som mente vinden var økende og at bølgene kunne bli i største laget utenfor Gjernes. Og værvarslet for kysten bekreftet faktisk dette. Så da vi fikk noe å tenke på.

Kajakkpadlere møtes mellom Eidsvann og Leivann.
Kajakkpadlere møtes mellom Eidsvann og Leivann. Foto: Anne Marie Mortensen

Vel over i Leivann padlet vi mot den største øya i vannet. Den ligger omtrent midtveis og har den fineste leirplassen på hele strekningen. Her tok vi en lang rast. Før vi dro videre diskuterte vi vær og veivalg. Mange alternativer ble luftet men av sikkerhetshensyn bestemte vi oss for å padle inn Lonene, en lang smal tarm som strekker seg over mot Øysang. Og derfra skulle vi bære kajakkene over til Øysangkilen. Det ble nok en litt lengre bæring enn fra Leivann og ned til sjøen ved Gjernes, som vi hadde planlagt, men det gikk veldig greit. 

Lunsj på Leivann.
Lunsj på Leivann. Foto: Olav Fismen

Turen ut Øysangkilen og over Søndeledfjorden til Krana gikk ganske raskt. Og det var enden på turen. Da hadde vi padlet i fjorder, i åpent hav, i skjærgård, og gjennom ensomme skogsvann. Takker alle sammen for en kjempefin tur!

Hilsen Audun Finstad,

DNT fjellsport Aust-Agder

Skrevet av Axel Bjelke 2. juli 2017